Als je een prachtige fles wijn hebt gekocht of cadeau hebt gekregen wil je die natuurlijk op de juiste temperatuur serveren. De juiste servertemperatuur hangt af van welke wijn je gaat schenken. Helaas wordt witte wijn vaak te koud en rode wijn meestal te warm geserveerd. Zonde! Want de juiste serveertemperatuur van je wijn draagt bij aan hoe goed je de wijn ruikt en proeft. We zetten de beste serveertemperatuur per wijn voor je op een rijtje.
De juiste serveertemperatuur van rode wijn hangt mede af van welke rode wijn je serveert. Jonge wijnen vragen om een andere temperatuur dan rode wijn die vol en krachtig is. Stelregel voor iedere rode wijn is dat je die beter iets kouder, dan te warm kunt serveren. Rode wijn warmt op in het glas en door de omgeving waar die in geschonken wordt.
Dus als je je rode wijn al te warm serveert beïnvloedt die verdere opwarming de smaak van de rode wijn in negatieve zin. Zonde van de aroma’s en smaak van je glas rode wijn.
Vaak wordt witte wijn in de koelkast bewaard. Te koud geschonken witte wijnen verhullen helaas alle smaak en aroma. Voor de witte wijnen van Wijnhuis.nl adviseren wij dan ook om de schenktemperatuur van je witte wijn aan te passen aan de witte wijn die je hebt gekocht of cadeau hebt gekregen. Zo komen de complexe smaken en geuren van de witte wijnen beter tot hun recht.
Omdat rosé veelal in de zomer wordt gedronken wordt rosé wijn vaker kouder gedronken dan andere wijnen. Rosé warmt tenslotte door de zon al snel weer op. Koel je rosé een aantal uren voorafgaand aan het schenkmoment.
Gekoelde rosé is heerlijk, maar te koude rosé voegt niets toe aan de aroma’s en smaken van je lekkere glas rosé.
Als je een prachtige fles mousserende wijn, zoals champagne en prosecco, cadeau hebt gedaan of gekregen dan wil je natuurlijk dat die op de juiste temperatuur wordt geschonken. Net als bij rosé wijn geldt ook voor champagne en prosecco dat mousserende wijnen lekker gekoeld geschonken mogen worden.
Staat de mousserende wijn al even in de koelkast dan is het slim om die even een half uurtje op temperatuur te laten komen. Koel je de champagne of prosecco niet te lang van tevoren – maximaal 3 uur koelen is genoeg – dan kun je de fles meteen openen en is hij direct op de juiste temperatuur.
In één handig overzicht alle wijnen en de ideale temperatuur om te schenken
Soort wijn |
Schenktemperatuur |
Witte wijn zoals Sauvignon en Riesling |
8 – 10 graden |
Witte wijn zoals Chablis en Chardonnay |
10 – 12 graden |
Rosé wijnen |
6 – 8 graden |
Mousserende wijn zoals Champagne en Prosecco |
6 – 8 graden |
Rode wijn, licht en jong |
10 – 12 graden |
Rode wijn, vol en krachtig |
14 – 16 graden |
Als je wijn wilt bewaren doe je dat liefst op een gelijkmatige temperatuur. In huis kan per kamer de temperatuur verschillen, wat invloed heeft op de kwaliteit van je wijn. Met een klimaatkast weet je zeker dat je wijn altijd op een constante temperatuur wordt bewaard. Je stelt de temperatuur van de klimaatkast in op de perfecte temperatuur van de wijn die je wilt bewaren.
Zo is iedere fles wijn uit je wijnklimaatkast meteen op de juiste serveertemperatuur en kan die direct geschonken worden. Daarnaast is een gelijkmatige temperatuur waar je wijn in je klimaatkast op bewaart van invloed op hoe lang je je wijnen kunt bewaren. Als je een mooie collectie wijnen hebt die nog wel even kunnen liggen is het de investering zeker waard.
Lees onze blogs over wijn